fbpx

MindPower Clinic

Ce se întâmplă într-un cabinet psihologic?

Ce se întâmplă într-un cabinet psihologic?

În ultimii ani se vorbește foarte mult despre sănătatea mintală, despre probleme precum anxietatea, depresia, tulburări ale somnului sau altele, iar publicul larg este tot mai receptiv la metodele prin care ne putem trata sau îmbunătăți sănătatea minții noastre. O dată cu preocuparea firească pentru starea noastră de bine, au apărut tot mai multe întrebări legate de demersul terapeutic.

Ce se întâmplă într-un cabinet psihologic cu adevărat?

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez după ce mi-am făcut o programare?

Ce se petrece în prima ședință de terapie?

Cum îmi dau seama care este psihologul potrivit pentru mine?

Pentru că deseori mi-au fost adresate aceste întrebări, voi sintetiza pentru tine astăzi, câteva direcții de răspuns.

În cazul în care ai decis că vrei să faci terapie și începi să cauți un psihoterapeut, te sfătuiesc să fii atent la unele aspecte importante.

În ultimii ani, în România s-a vorbit tot mai mult despre psihologi, terapie, cabinete psihologice sau terapie online, crescând totodată și oferta de terapii mai mult sau mai puțin validate științific, de remedii rapide de vindecare sau soluții de dezvoltare personală care fac aparent minuni.

Prin urmare, primul lucru la care te rog să fii atent, înainte să alegi un cabinet psihologic în care să pășești, este să verifici dacă locul în care mergi sau psihologul ales, este acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Aceasta este singura instituție abilitată să acorde legal dreptul de liberă practică, psihologilor din România, după realizarea studiilor de specialitate și a tuturor treptelor profesionale obligatorii de parcurs. Poți afla mai multe detalii aici, pe site-ul instituției.

După ce te-ai asigurat că psihologul online sau față în față pe care l-ai ales, are drept de liberă practică, ne putem gândi la cum se va desfășura prima discuție în acel cabinet psihologic acreditat.

În terapia cognitiv-comportamentală, prima ședință de psihoterapie are o structură clară. Nu te îngrijora, nu trebuie să știi exact ce trebuie să spui sau cum să îți prezinți așteptările cu care ai venit în cabinetul psihologic, pentru că terapeutul tău îți va adresa întrebările potrivite și te va ghida la fiecare pas, astfel încât împreună să înțelegeți pe de o parte, care sunt motivele pentru care consideri că ai nevoie de terapie, care sunt obiectivele tale terapeutice, iar pe de altă parte, să te familizarizezi cu ce înseamnă psihoterapia, cum arată agenda unei ședințe, care sunt pașii următori prin care vei trece împreună cu psihologul tău și nu în ultimul rând, cum ajungem la schimbarea pe care o aștepți de la terapie.

După ce ai ales un psiholog acreditat, ai fost la prima ședință și trebuie să decizi să lucrezi alături de acel terapeut la atingerea obiectivelor tale, te poți întreba dacă psihologul ales este potrivit pentru tine sau dacă acel tip de psihoterapie este ceea ce ai nevoie. Te invit să citești mai multe aici, despre cum să îți alegi terapeutul potrivit și să îți dai seama la timp dacă terapia functionează sau nu pentru tine.

Într-un cabinet psihologic, serviciile de psihoterapie sunt plătite. Acesta este un aspect important de cunoscut, pentru că cel puțin deocamdată, în România poți beneficia de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, doar ca urmare ca unui consult psihiatric. Medicul psihiatru care colaborează în cabinetul medical cu un psiholog, îți poate facilita programarea prin Casa de Asigurări. Psihologii acreditați de Colegiul Psihologilor care lucrează în cabinete independente sau alte forme asociate, oferă servicii care trebuie plătite. Sperăm ca pe viitor, asigurarea națională să acopere costul acestor servicii, la fel ca al oricăror alte consultații medicale.

Iar acum să luăm un exemplu concret .

Cum abordăm noi la MindPower Clinic, programarea ta?

Să presupunem că vrei să faci terapie și ai ajuns pe site-ul nostru (și îți mulțumim pentru asta). Pe site, poți citi mai multe despre acreditările și specializările noastre, despre biografia fiecărui psiholog, aici și materiale interesante despre aspecte variate ale sănătății tale mintale.

Dacă te-ai hotărăt să ne alegi pe noi, ai posibilitatea să ne suni la telefonul +40728038240 sau să ne trimiți un email din formularul de contact pe care îl găsești aici. În acel formular de contact, îți poți alege direct terapeutul dorit sau, dacă vrei să ne povestești câteva lucruri despre tine, putem găsi noi cea mai bună sincronizare cu specialistul potrivit pentru tine.

După ce ne-ai sunat sau trimis email, te vom programa la data și ora solicitate iar în dimineața acelei programări, vei primi din nou un mesaj care să îți reamintească de programare și să îți dea toate informațiile legate de oră, locație, telefon de contact și alte detalii, în așa fel încât să ne găsești fără probleme și să începem discuția cât mai lin, în cabinetul psihologic.

Sper că aceste informații ți-au fost de folos. Te aștept din nou pe site-ul nostru sau dacă preferi, ne poți urmări activitatea și aici:

Mintea ta este Puterea ta!

Dr. Ica Secoșan, psiholog clinician & psihoterapeut