Cum să îmi protejez copilul de droguri?
Dacă v-ați uitat în ultimii ani la știri, cu siguranță ați luat contact cu cel puțin un reportaj care are legătură cu fenomenul de consum de droguri în România. Am aflat cu toții despre evenimente de-a dreptul tragice, care au implicat pierderea de vieți omenești pe fondul consumului de droguri, precum și statistici alarmante, care evidențiază amploarea fenomenului de consum. Multe persoane și instituții se arată îngrijorate de problema drogurilor. Dintre toate acestea, probabil persoanele cele mai îngrijorate sunt părinții cu copii mici, adolescenți și chiar tineri. De ce? Dintr-un motiv extrem de justificat și simplu: copiii, adolescenții și tinerii sunt printre persoanele cele mai vulnerabile în fața consumului de droguri. Dacă sunteți părinte și vă întrebați cum să vă protejați copilul de droguri, vă invitam să citiți acest articol, pe care pentru cursivitatea lecturii, l-am structurat într-o formă de tip Q&A.
Cum să îmi protejez copilul de droguri?
Această întrebare, ca și psiholog, o aud frecvent în cabinetul de terapie, de la părinți justificat îngrijorați. De fiecare dată când primesc această întrebare, știu că persoana din fața mea își dorește un răspuns scurt și revelator. Din păcate, ceea ce urmează, este o discuție lungă și complexă, cu multe paranteze și detururi necesare. De ce? Deoarece nu există un astfel de răspuns simplu. De ce? Deoarece fenomenul de consum este unul foarte complicat. Iar atunci când suntem confruntați cu probleme complexe, răspunsurile simple oferă doar iluzia unei soluții, care adesea reușește mai degrabă să înrăutățească problema, în loc să o rezolve. De asta mă voi feri de astfel de răspunsuri și voi încerca, în schimb, să ofer un răspuns pe măsura întrebării. Dacă sunteți părinte și doriți să înțelegeți cum să vă
protejați copilul de droguri, primul și cel mai important lucru pe care este nevoie să îl faceți este să înțelegeți. Să înțelegeți fenomenul de consum și să cunoașteți ce recomandă literatura de specialitate în acest sens.
De ce trebuie să înțeleg aceste lucruri, ca să îmi pot proteja copilul de droguri?
Pentru mai multă claritate, voi propune o paralelă. Să știți cum să vă ghidați copilul prin lumea periculoasă a drogurilor, este oarecum ca și cum ați deschide un business. Care este legătura? Dacă vreți să începeți un business, nimeni nu vă poate spune clar care sunt pașii necesari pe care să îi urmați pentru a avea succes. De ce? Pentru că nu există o rețetă a succesului. Ce este necesar, în schimb, este să înțelegeți mediul de afaceri în care vreți să activați și să aveți o metodologie prestabilită (de instituții și oameni care au testat ce funcționează și ce nu) pe care să o aplicați. . Iar mai apoi, în baza acestei înțelegeri veți putea luați cele mai bune decizii. Același principiu se aplică și în situația în care vreți să vă ghidați copilul prin lumea periculoasă a drogurilor. Aveți nevoie să înțelegeți acest fenomen și să știți ce recomandă literatura de specialitate ca fiind cele mai bune strategii.
Ce este nevoie să înțeleg, mai exact?
Pentru o prezentare scurtă dar cuprinzătoare, recomand următoarele:
-
-
- 1) Pot influența, ca și părinte, potențialul consum de droguri al copilului meu?
- 2) Ce strategii de parenting pot implementa pentru a reduce consumul de droguri și riscurile asociate?
- 3) Care sunt riscurile asociate consumului de droguri?
- 4) Cum pot minimiza riscurile asociate consumului de drog
-
- 1) Pot influența, ca și părinte, potențialul consum de droguri al copilului meu?
Există multiple studii care confirmă faptul că stilul de parenting are o influență asupra consumului de substanțe al copilului. Bineînțeles, această influență atinge un maxim în prima parte a vieții copilului și scade treptat, odată cu maturizarea copilului și îndepărtarea de familia de bază. La vârsta adolescenței, influența părinților asupra consumului de substanțe deja începe să scadă și se observă o creștere substanțială a influenței pe care o au persoanele din aceeași generație. După finalizarea liceului, influența parentală scade cu atât mai mult, dar nici atunci nu dispare complet. Concomitent, studiile indică faptul că există un anumit stil parental a cărui influență se menține ca factor protectiv împotriva consumului de substanțe, pe tot parcursul vieții. Respectivul stil de parenting se numește autoritativ sau democratic (a nu se confunda cu stilul autoritar). Acest stil de parenting este caracterizat de două trăsături importante: căldură și apropiere emoțională, respectiv reguli și limite clare. Stilul de parenting autoritativ este considerat drept cel mai sănătos stil și joacă un rol important atât în protejarea copilului de consumul de substanțe cât și în promovarea competenței și a sănătății psiho-emoționale a acestuia (atât în perioada copilăriei, cât și mai târziu în viață).
În plus, pe lângă stilul de parenting, există o serie de strategii specifice, pe care le puteți implementa ca și părinte, pentru a reduce riscul de consum de substanțe al copilului dumneavoastră. . Dintre acestea, amintim următoarele:
- 2) Ce strategii de parenting pot implementa pentru a reduce consumul de droguri și riscurile asociate?
Menținerea unei bune relații cu copilul.
Probabil cel mai important factor în protejarea copilului de consumul de droguri îl reprezintă o bună relație părinte – copil. Pentru a menține o cât mai bună relație cu copilul, încercați să petreceți timp împreună, să realizați diferite activități împreună, să vă exprimați dragostea față de el sau ea (verbal și nonverbal), fiți empatici față de copil , impuneți o disciplină sănătoasă, evitați critica sau comportamentele agresive, creați un spațiu sigur pentru comunicare.
Atenție! Uneori, unii părinți, în încercarea de a-și proteja copilul de droguri, implementează niște strategii de control sau pedeapsă mult prea restrictive sau severe și astfel riscă să își afecteze relația cu copilul. Uneori, aceste strategii au efectul opus celui scontat.
Informarea copilului cu privire la riscurile pe care le prezintă consumul de droguri.
Studiile indică faptul că acei copii care au purtat discuții cu părinții (sau altă figură de autoritate reprezentativă) despre substanțe (atât legale cât și ilegale) și riscurile pe care acestea le implică, prezintă un risc mai scăzut de consum sau adicție, respectiv o vârstă mai înaintată de inițiere a consumului.
Mai mult, studiile indică faptul că acei copii care sunt informați rațional (fără distorsiuni sau hiperbolizări asupra riscurilor) cu privire la consumul de droguri, prezintă un risc mai scăzut de consum și o vârstă mai înaintată de debut a consumului de substanțe, decât acei copii care sunt informați irațional (de exemplu, dacă vei consuma droguri, vei înnebuni).
Setarea unor reguli și consecințe clare, cu privire la conduita generală și consumul de substanțe în mod specific.
Regulile clare și echilibrate sunt una dintre caracteristicile unui mediu parental sănătos, tot așa cum sunt și consecințele pentru încălcarea acestora (cât timp consecințele sunt proporționate). O strategie importantă pe care o puteți implementa pentru a minimiza riscul de consum al copilului este să îi setați și comunicați niște reguli clare în legătură cu consumul de substanțe. Aceste reguli se referă inclusiv la substanțele legale, cum ar fi alcoolul și țigările, mai ales că aceste substanțe funcționează adesea ca și o ,,poartă” către lumea drogurilor. În cazul în care încalcă aceste reguli, asigurați-vă că aplicați consecințele promise. Dacă nu aplicați consecințele, veți crea un precedent periculos. Este important ca aceste consecințe să fie proporționale faptei și să nu atenteze la integritatea fizică sau morală a copilului.
Implementarea unui sistem de monitorizare parentală.
Cu cât monitorizarea parentală scade, cu atât riscul de consum de substanțe crește. La un moment dat, este normal ca monitorizarea parentală să scadă (perioada adolescenței) și chiar să dispară la vârsta adultă. Este important, totuși, să nu dispară prematur. Este important să monitorizați (fără a exagera și adecvat vârstei) comportamentul, activitatea, performanța școlară și anturajul copilului. Simplul fapt că îl întâmpinați atunci când ajunge acasă de la o petrecere, poate reduce considerabil șansele de consum la respectiva petrecere.
Atenție! O monitorizare prea strictă sau inadecvată vârstei riscă să afecteze relația părinte-copil și să creeze efecte psiho-emoționale nedorite (aceste consecințe pot crește riscul de consum).
- 3) Care sunt riscurile asociate consumului de droguri?
Este extrem de important să identificăm aceste riscuri, pentru a știi ce încercăm să împiedicăm de fapt. Bineînțeles că vă doriți ca cei mai tineri membrii ai familiei să nu consume droguri. Dar de ce? Care sunt lucrurile care vă îngrijorează cu adevărat? În situația fiecăruia dintre cititori, răspunsurile pot fi diferite, dar cele mai comune răspunsuri sunt: dependență, afectarea funcționării cotidiene (,,O să îi distrugă viața.”), probleme legale, probleme medicale secundare consumului și deces.
Atunci când gândiți o strategie prin care să vă protejați copilul de droguri, este necesar să luați în considerare aceste riscuri. Acolo unde puteți controla și împiedica consumul de droguri de la bun început, cel mai bun lucru este să faceți asta. Dar dacă totuși nu veți reuși acest lucru? Dacă totuși, din curiozitate fiul sau fiica dumneavoastră va alege să consume droguri? În cazul în care se întâmplă acest lucru, este de preferat să existe strategii implementate, care să reducă riscurile secundare consumului. Realismul ne obligă să luăm în considerare această posibilitate. Trebuie să facem totul pentru a minimiza pericolul și pentru a evita tragedii ca cele pe care le vedem la televizor.
- 4) Cum pot minimiza riscurile asociate consumului?
Cum pot minimiza riscul de dependență?
Adicțiile sunt adesea asociate cu probleme de natura psiho-emoțională. Pentru a minimiza riscul de dependență al copilului dumneavoastră, un lucru important pe care îl puteți face este să vă concentrați nu doar pe reducerea riscului de consum al copilului, cât și pe formarea și menținerea unei bune sănătăți mentale.
Atenție! Unele strategii menite să reducă riscul de consum, atunci când sunt exagerate, prea rigide sau restrictive riscă să afecteze sănătatea mentală a copilului și în timp să producă rezultatul opus celui scontat.
Cum pot minimiza riscul de afectare a funcționării cotidiene?
Afectarea funcționării cotidiene este o consecință a unei dependențe. Consumul experimental sau recreațional afectează foarte rar buna funcționare cotidiană. Pentru a minimiza acest risc, este important să urmați indicațiile din paragraful de mai sus.
În plus, chiar și atunci când există o dependență instalată, există factori care pot izola comportamentul adictiv și minimiza impactul asupra funcționării cotidiene. Dintre acești factori, există doi care au o importanță majoră – relațiile interpersonale și activitatea profesională. Pentru a minimiza riscul de afectare a funcționării cotidiene, încurajați socializarea și performanța școlară sau academică, activitățile sportive și hobby-urile.
Cum pot minimiza riscul de a dezvolta probleme legale?
Orice persoană care vinde, achiziționează sau consumă droguri, se expune unor riscuri legale. Pentru a minimiza aceste riscuri, informați corespunzător copilul cu privire la riscurile legale cărora se supune.
O altă strategie importantă ține de restricționarea accesului la mașina personală. Riscurile legale cresc exponențial atunci când consumul de droguri este asociat cu condusul mașinii. Pentru a minimiza aceste riscuri, aveți în vedere restricționarea accesului la mașina personală, dacă aveți motive întemeiate să îl suspectați de consum sau atunci când urmează să participe la un eveniment unde riscul de consum este mare (de exemplu, petrecere, festival, etc.).
Cum pot reduce riscurile de a dezvolta probleme medicale sau deces?
Dacă cineva consumă droguri, este un lucru rău. Dar dacă cineva consumă droguri și își pierde viața, acesta este un lucru considerabil mai rău.
Pentru a reduce aceste riscuri, există o serie de strategii de reducere a vătămării (ceea ce în engleză este denumit ca și harm reduction), care pot fi aplicate pentru a reduce aceste riscuri.
Strategii de harm reduction (reducerea vătămării):
O strategie extrem de importantă este aceea a ,,amnistiei”. Este foarte bine să existe consecințe pe care părintele le impune copilului în caz de consum de droguri. Este cu atât mai bine ca aceste consecințe să fie comunicate clar, pentru a scădea șansele de consum. Dar chiar și în această situație, unii copii vor alege să consume. Iar uneori, atunci când vor consuma, li se va face rău fizic. Cel mai bun lucru pe care un copil îl poate face în această situație este să își contacteze părinții și/sau serviciile de urgență. Totuși, unii copii sunt atât de speriați sau rușinați de posibilitatea ca părinții să afle că au consumat droguri, încât nici măcar în situația în care se vor simți foarte rău fizic din cauza consumului, nu vor solicita ajutorul părinților sau nu vor solicita ajutorul autorităților, pentru că astfel vor afla părinții. Și astfel se poate ajunge la cazuri cu adevărat tragice, cum din păcate, știm deja că s-au mai întâmplat. Ar fi cu siguranță de preferat ca fiul/ sau fiica dumneavoastră să nu consume niciodată droguri. Dar dacă totuși greșește și o face, este mult mai bine să știe că vă poate solicita ajutorul, în cazul în care i se face rău. Astfel, sugerez regula ,,amnistiei”, care implică faptul că, dacă vă va suna pentru că i s-a făcut rău din cauza consumului de droguri, nu vor exista consecințe negative asupra lui sau ei. Asta nu înseamnă că după un astfel de eveniment nu veți lua măsuri pentru a vă asigura că evenimentul nu se mai repetă. Dar în momentul în care vă sună că i s-a făcut rău de la droguri, trebuie să știe că vă poate suna ca și cum i s-ar fi făcut rău de la mâncare.
O regulă foarte simplă, dar de efect, pe care copilul dumneavoastră ar trebui să o știe, în cazul indezirabil, dar totuși posibil în care va consuma droguri este ,,Întotdeauna ia mai puțin”. Orice drog prezintă riscuri odată ingerat. Ar fi de preferat să nu fie ingerat de la bun început. Dacă este ingerat, totuși, o metodă prin care să minimizați riscurile, este să se încerce o cantitate mică din substanța respectivă. Astfel, oricare ar fi efectele adverse ale substanței, ne asigurăm că minimizăm riscurile prin diminuarea cantității.
Există multe alte strategii de harm reduction care merită avute în vedere. De la a cunoaște ce substanțe nu ar trebui consumate niciodată împreună, la măsuri de precauție specifice fiecărei substanțe și mijloace legale prin care se poate face o oarecare verificare a substanțelor ilegale, toate aceste informații ar trebui cunoscute de părinți.
În situația în care vă confruntați cu astfel de provocări și aveți nevoie de suport specializat, puteți afla mai multe despre noi aici. Psihologii MindPower Clinic sunt specializați în terapie cognitiv-comportamentală și vă pot sprijini în a gestiona relația de comunicare în familie, pe un subiect delicat: consumul de droguri.
În cazul în care doriți să începeți ședințele de psihoterapie, vă invităm să ne scrieți un e-mail iar noi vă vom răspunde în timp cât mai scurt aici.
Dacă nu știți exact unde se încadrează starea sau problema pe care o aveți, nu ezitați să ne contactați, iar noi vă ajutăm cu lămuririle necesare aici.
Sperăm că aceste informații v-au fost de folos. Vă așteptăm din nou pe site-ul nostru sau dacă preferați, ne puteți urmări activitatea și aici:
- https://www.facebook.com/mindpowerclinic.ro/?_rdc=1&_rdr
- https://www.instagram.com/mindpower_clinic/
- https://www.tiktok.com/@ica.secosan
- https://www.youtube.com/channel/UCnENcHWOKaZ38o68An47aBw
- https://twitter.com/Isecosan
- vreausadorm.ro
Your Mind. Your Power.
Daniel Drăgulescu, Psiholog clinician & Psihoterapeut MindPower clinic