fbpx

MindPower Clinic

Depresia

Ce este depresia?

Depresia este reprezentată de o serie de simptome, cum ar fi tristețea și lipsa plăcerii, pierderea energiei şi a interesului în activităţile zilnice şi în viaţă, pierderea poftei de mâncare şi pierdere în greutate, dificultăţi de concentrare, autocritică excesivă, sentimente de disperare, dureri fizice, izolarea de ceilalţi, iritare, dificultăţi în luarea deciziilor sau chiar idei legate de sinucidere.

Multe persoane depresive sunt simultan şi anxioase. Aceste persoane se îngrijorează des, au senzaţii de vomă sau ameţeli, uneori pot avea bufeuri, vedere înceţoşată, tahicardie sau transpiraţii.

Depresia clinică variază între moderat şi sever. De exemplu, unele persoane au doar câteva simptome. Altele suferă de depresie severă, având un număr ridicat de simptome frecvente, de durată lungă și neplăcute.

Tipuri de depresie

Tulburarea depresivă majoră

Tulburarea depresivă majoră presupune o dispoziție depresivă sau pierderea interesului și plăcerii, pe o perioadă de circa două săptămâni, împreună cu alte simptome și caracteristici:

Tulburarea depresivă persistentă

Tulburarea depresivă persistentă este o dispoziție depresivă prezentă cea mai mare parte din zi, cu durata de cel puțin doi ani, însoțită de simptome precum:

Tulburarea disforică premenstruală

Tulburarea disforică premenstruală apare în săptămâna care precede apariția menstruației și devine minimă sau absentă în săptămâna ce urmează menstruației, fiind caracterizată prin câteva sau mai multe din următoarele simptome:

Pe lângă aceste simptome și descrieri, mai există și alte particularități alte tulburării depresive, evaluarea psihologului fiind extrem de importantă la începutul terapiei cognitiv-comportamentale.

Care sunt cauzele depresiei?

icon-2

Nu există un singur factor cauzator al depresiei. Conform terapiei cognitiv-comportamentale, depresia este determinată de mai mulţi factori. Aceşti factori pot fi:

Felul în care gândim poate cauza depresia. Iată câteva tipuri specifice de gânduri care contribuie la declanșarea și menținerea depresiei, așa cum sunt descrise în terapia cognitiv-comportamentală:

1
Gândurile automate disfuncţionale

Gândurile automate disfuncţionale sunt o serie de gânduri care par plauzibile, apar spontan și ne influențează starea de dispoziție:

→ citirea gândurilor: ceilalţi cred că sunt un ratat

→ etichetarea: sunt un prost

→ prezicerea: mă voi face de râs

→ gândirea catastrofică: nu o să fiu în stare să mă descurc.

→ gândirea dihotomică (tot‑sau‑nimic):nimic nu mă poate ajuta

→ reducerea importanţei acţiunilor pozitive: am avut noroc că am luat examenul

1
Convingerile dezadaptative

Convingerile dezadaptative sunt o serie de reguli după care credem că ar trebui să trăim:

→  ar trebui să fiu acceptat de toată lumea

→  dacă cineva nu mă iubeşte, înseamnă că sunt o persoană de neiubit

→  dacă greșesc, înseamnă că sunt un ratat

→  nu ar trebui să fiu depresiv

1
Imaginea de sine negativă

Imaginea de sine negativă presupune concentrarea exclusivă pe aspectele negative și reducerea importanței trăsăturilor pozitive pe care fiecare om le are.

În ce constă terapia cognitiv‑comportamentală a depresiei?

Intervenţia cognitiv‑comportamentală asupra depresiei este o formă de terapie structurată, bazată pe momentul prezent, practică şi foarte eficientă. În psihoterapie, TU vei aborda depresia prin identificarea şi combaterea comportamentelor şi a stilurilor de gândire, care cauzează şi menţin depresia.

Împreună cu un psiholog online sau în cabinet, veţi examina modul în care anumite comportamente sau lipsa altor acţiuni pot contribui la starea ta de bine şi de rău. Vei evaluamai apoi stilurile de gândire negative care te fac să fi depresiv. În ședințele de terapie și cu ajutorul temelor de casă, vei putea învăţa cum să gândești mai realist şi să te simţi bine.

Iată câteva obiective ale terapiei cognitiv-comportamentale în tulburarea depresivă:

→  reducerea frecvenței gândurilor automate negative, a convingerilor, credințelor disfuncționale și a ideilor suicidare, dacă sunt prezente
→  reducerea simptomelor depresive
→  angajarea progresivă în activități plăcute
→  îmbunătățirea abilităților sociale
→  trainingul asertivității (încredere în forțele proprii, să îți susții cu ușurință propriile păreri, siguranță de sine etc)
→  abordarea problemelor de somn

Numeroase studii de specialitate au demonstrat eficiența terapiei cognitiv-comportamentale în tulburarea depresivă, prin reducerea semnificativă a simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Mai mult decât atât, persoanele care beneficiază de terapie cognitiv-comportamentală mențin stările emoționale îmbunătățite pe termen lung, mult timp după terminarea terapiei.

Contactează-ne pentru o programare la
CABINET sau ONLINE

Dacă nu știi exact unde se încadrează starea sau problema ta, nu ezita să ne contactezi, iar noi te ajutăm cu lămuririle necesare.