fbpx

MindPower Clinic

VreauSaDORM.ro - Logo

Ce este tulburarea de stres posttraumatic?

Tulburarea de stres posttraumatic

Ce este tulburarea de stres posttraumatic?

Stresul posttraumatic este o reacţie des întâlnită la situaţii sau evenimente extrem de stresante sau traumatice, cum ar fi situația în care o persoană trece printr-un accident de maşină, este victima unui viol sau a unui atac armat, este abuzată fizic sau sexual, se confruntă cu dezastre naturale sau este martoră la moartea unei alte persoane etc

Tulburarea de stres posttraumatic presupune expunerea la o situație concretă sau la  amenințarea cu moartea, vătămarea severă sau violența sexuală ori alte evenimente cu impact emoțional puternic prin moduri diferite:

După evenimentul traumatic, poți trăi:

Pentru a face față reacțiilor descrise mai sus, adopți un comportament de evitare a stimulilor asociați cu evenimentul traumatic, fie prin:

După ce evenimentul traumatic a avut loc, poți constata alterări ale cogniției și dispoziției, prin:

Reactivitatea asociată cu evenimentul traumatic se manifestă prin:

Durata perturbărilor descrise este mai mare de o lună și cauzează un disconfort semnificativ în domeniul social, profesional, personal sau în întreaga ta viață.

În februarie 2017, Asociația Americană de Psihologie a adoptat orientări în practica clinică privind tratarea tulburării de stres posttraumatic. Tratamentele cognitiv-comportamentale au fost recomandate insistent pe baza unor ample recenzii ale literaturii de specialitate.

Terapia prin expunere este bazată în principal pe învățarea prin experiență folosind tehnicile expunerii. Persoana apelează sistematic la două tipuri de evitare, amintirea traumei și elementele care declanșează amintirea. În psihoterapie, psihologul urmează procedurile de intervenție și folosește descoperirea ghidată pentru a prelucra expunerile.

Terapia cognitivă se bazează pe o abordare cognitivă a credințelor din jurul evenimentului traumatic și a reacțiilor post-eveniment, de exemplu, ai putea nota desfășurarea evenimentului traumatic pentru ca ulterior să îl prelucrezi împreună cu psihologul tău în terapie.

În concluzie, în terapia cognitiv‑comportamentală a tulburării de stres posttraumatic, vei parcurge trei etape esenţiale:

Psihologul tău te va ajuta să gestionezi emoţiile şi tensiunea resimţită în momentele în care îți reamintești evenimentul. În cadrul acestei etape, vei învăţa tehnici de relaxare corporală şi detaşare de suferinţă.

În a doua etapă, psihologul te va ajuta să te confrunți cu amintirile tale şi să formulezi exact ce s‑a întâmplat. Cu cât vei reuşi să faci aceste exerciţii mai des, cu atât te vei putea confrunta mai uşor cu amintirile traumatice şi vei reuşi să îi găsești evenimentului un sens prin care să te poți împăca cu ceea ce s‑a întâmplat.

În a treia etapă, psihologul tău te va ajuta să îți schimbi stilul de gândire negativ şi să îți gestionezi eficient problemele de viaţă.
Contactează-ne pentru o programare la
CABINET sau ONLINE

Dacă nu știi exact unde se încadrează starea sau problema ta, nu ezita să ne contactezi, iar noi te ajutăm cu lămuririle necesare.