fbpx

MindPower Clinic

VreauSaDORM.ro - Logo

Ce implicații pot avea problemele de cuplu?

Probleme de cuplu

Ce implicații pot avea problemele de cuplu?

Deși neînțelegerile sunt normale, chiar și în cele mai fericite și stabile relații, există o serie de obiceiuri care, perpetuate în situații conflictuale, pot duce cuplul în pragul divorțului.

John Gottman, un renumit expert în relațiile de cuplu, a observat, în decenii de cercetări,  obiceiurile care pot destrăma o relație de cuplu. El a identificat 4 călăreți ai Apocalipsei în baza cărora poate prezice cu o acuratețe de 91% dacă un cuplu se îndreaptă spre divorț sau va fi bine pe termen lung. 

Criticismul

Nemulțumiri față de comportamentul partenerului există în majoritatea relațiilor. Există o diferență între exprimarea unei nemulțumiri și criticism. O nemulțumire se referă la un anumit comportament sau o situație specifică (Sunt supărat că ai întârziat la întrunirea de ieri. Ne-am înțeles că ajungi la timp. Ce s-a întâmplat? e exprimarea unei nemulțumiri). Critica însă, are un caracter general și exprimă păreri negative despre personalitatea celuilalt (Niciodată nu vii la timp! Ești o persoană nepăsătoare. M-am săturat!). 

Când criticismul apare foarte frecvent, așterne calea spre un alt călăreț… disprețul.

Disprețul

Apare atunci când există un sentiment de superioritate față de partener și o lipsă de respect. Sarcasmul și cinismul sunt forme ale disprețului. Disprețul este alimentat de gânduri negative despre partener înăbușite multă vreme.

Defensiva

O formă obișnuită de defensivitate este postura de victimă, o modalitate de a da mereu vina pe partener (Nimic nu îți convine din ce fac.), formă care agravează conflictul.

Împietrirea

În cuplurile unde discuțiile încep prea dur, unde criticismul și disprețul duc la defensivitate și viceversa, unul dintre parteneri renunță. Acest lucru vestește sosirea celui de-al patrulea călăreț, împietrirea.

Conștientizarea acestor tipare în relația de cuplu este primul pas pentru schimbarea lor. 

Cuplurile sănătoase și stabile au un raport de comunicare de mesaje negative versus pozitive de 1:5. Altfel spus, 1 mesaj/ experiență negativă poate fi contracarat/ă de 5 mesaje/experiențe pozitive pentru restabilirea echilibrului. 

Un antidot pentru criticism este exprimarea nemulțumirilor într-un mod asertiv, cu referire la comportament și nu la persoană și concentrarea pe ceea ce persoana poate îmbunătăți și nu pe ceea ce e greșit .

Aprecierea, lauda și admirația față de partener sunt antidoturi pentru dispreț. Dacă relația trece prin momente dificile, e cu atât mai important să ne reamintim momentele pozitive trăite împreună și calitățile partenerului nostru.

Asumarea responsabilității în conflict și înțelegerea perspectivei celuilalt pot fi antidoturi pentru defensivitate. 

Antidotul pentru împietrire este practicarea pauzei în conflict atunci când nivelul de activare devine prea puternic pentru a mai asculta partenerul și a avea o discuție productivă care să ducă la rezolvarea problemei în acel moment. O pauză de aproximativ 20 de minute reduce tensiunea emoțională dintre parteneri. Este esențial ca, în acest timp, partenerii să facă ceva care să îi liniștească și nu să le alimenteze furia sau tristețea.

Terapia cognitiv-comportamentală se adresează mai multor tipuri de probleme:

În fiecare relație există momente de provocare. Din fericire există și modalități de reparare care, cultivate ca obiceiuri, pot salva relația de la disoluție, creând încredere și susținere pe termen lung.

Contactează-ne pentru o programare la CABINET sau ONLINE

Dacă nu știi exact unde se încadrează starea sau problema ta, nu ezita să ne contactezi, iar noi te ajutăm cu lămuririle necesare.