fbpx

MindPower Clinic

Insomnie sau privare voluntară de somn?

Oamenii sunt singura specie care se privează voluntar de somn, cu consecințe semnificative asupra sănătății noastre fizice și mintale.

Privarea voluntară de somn se referă la situația în care o persoană alege să doarmă mai puțin decât necesar, de obicei, din motive personale sau profesionale. În ciuda conștientizării ample a beneficiilor somnului pentru sănătate, mulți oameni recurg la privarea voluntară de somn din diverse motive. Iată câteva dintre motivele comune:

1. Program aglomerat și presiuni profesionale: Trăim adesea într-un ritm alert, cu proiecte profesionale, termene limită și responsabilități multiple. Presiunile profesionale pot duce la ore prelungite de muncă și la renunțarea la timpul de odihnă pentru a răspunde cerințelor solicitante ale vieții profesionale.

2. Divertisment și tehnologie: Accesul la divertisment și tehnologie non-stop poate să conducă la o distracție constantă, cu mulți oameni alegând să petreacă timp noaptea urmărind emisiuni TV, jucându-se pe calculator sau navigând pe rețelele de socializare. Această activitate poate duce la amânarea orei de culcare și, implicit, la privarea de somn. Sună familiar?

3. Stres și anxietate: O viață modernă aduce adesea cu sine niveluri ridicate de stres și anxietate. Gândurile și îngrijorările legate de viața personală, carieră sau probleme financiare pot împiedica relaxarea necesară pentru a adormi, contribuind astfel la privarea voluntară de somn.

4. Muncă în schimburi și program variabil: Persoanele care lucrează în schimburi sau care au programe de lucru neregulate pot întâmpina dificultăți în menținerea unui program regulat de somn. Aceasta poate duce la schimbări frecvente în programul de somn, afectând calitatea acestuia.

5. Presiuni sociale și culturale: Unele culturi sau medii sociale pot valoriza munca intensivă sau activitățile sociale în detrimentul odihnei. Acest aspect poate contribui la adoptarea unui stil de viață care include privarea voluntară de somn.

Din păcate, lipsa somnului indiferent din ce motiv apare, poate afecta memoria, concentrarea atenției, starea de dispoziție și poate contribui la apariția problemelor de sănătate pe termen lung.

Cu toate acestea, există o uriașă diferență între insomnie și neoferirea oportunității de a dormi. Insomnia este o tulburare de somn caracterizată prin dificultatea în a adormi, menținerea somnului sau trezirea devreme în mod repetat, în ciuda existenței oportunității de a dormi. Persoanele care suferă de insomnie pot experimenta o stare de neliniște, anxietate sau stres, care împiedică intrarea într-o fază normală de somn. Insomnia poate fi acută, având o durată scurtă, sau cronică, persistând pe termen lung.

În schimb, neoferirea oportunității de a dormi se referă la alegerea voluntară de a nu profita de momentele potrivite pentru odihnă, chiar și atunci când există oportunitatea de a dormi. Această situație poate apărea din diverse motive, precum programul aglomerat, priorizarea altor activități sau o atitudine nepotrivită față de importanța somnului în rutina zilnică.

Diferențe cheie:

1. Cauze și factori: Insomnia este adesea asociată cu factori precum stresul, anxietatea, depresia sau tulburările de sănătate mintală. În schimb, neoferirea oportunității de a dormi poate avea la bază factori precum obiceiuri nepotrivite, programul aglomerat sau o atitudine neglijentă față de necesitatea somnului.

2. Durată și frecvență: Insomnia poate fi o problemă persistentă, manifestându-se pe termen scurt sau lung și afectând somnul în mod regulat. Neoferirea oportunității de a dormi poate fi o alegere sporadică, determinată de circumstanțe specifice, și nu neapărat o problemă continuă.

3. Impactul asupra sănătății: Insomnia poate avea consecințe semnificative asupra sănătății fizice și mintale, incluzând oboseala cronică, dificultăți de concentrare și afectarea sistemului imunitar. Neoferirea oportunității de a dormi, dacă este sporadică, poate să nu aibă același impact negativ persistent.

Indiferent de situație, atenția la calitatea somnului este crucială pentru menținerea unei sănătăți optime și a unei funcționări corespunzătoare a organismului. Este recomandat să se adopte practici și obiceiuri care promovează un somn sănătos și odihnitor, indiferent de circumstanțe. Dacă în urma acestui articol, constați că nu îți oferi oportunitatea de a dormi, doar schimbarea unor obiceiuri de somn te poate ajuta în a-ți regla cantitatea și calitatea somnului. Poți citi aici despre cele 15 reguli esențiale de igienă a somnului.

Însă, în cazul în care, în ciuda faptului că faci tot posibilul să dormi, dar nu reușești, haide și tu în programul nostru de antrenament al somnului. Este cel mai complex program online din România, care îți permite să îți antrenezi somnul alături de psihoterapeuți specializați și toți ceilalți membrii ai programului care trec prin aceleași provocări. Ai aici poate detaliile.

 

Your Sleep. Your Power.

Ica Secoșan, PhD