fbpx

MindPower Clinic

Insomnie și terapie. Your Sleep. Your Power.

Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn. Înainte să discutăm însă despre această provocare cu care se confruntă foarte mulți oameni, este foarte important să facem câteva precizări.

Ce nu este insomnia? A fi nedormit nu este insomnie. În domeniul medicinei, privarea de somn este considerată a fi aptitudinea de a dormi adecvat, dar a nu îți oferi oportunitatea adecvată de a dormi. Cu alte cuvinte, persoanele nedormite pot să doarmă, doar că nu își alocă perioade adecvate pentru somn. În cazul în care te regăsești în această categorie, te invităm să citești informațiile pe care le-am pregătit pentru tine aici legate de igiena somnului. Cu câteva modificări în comportamentul tău, vei putea să te bucuri de un somn bun și odihnitor.

Insomnia este o deteriorare în cantitatea sau calitatea somnului, fiind asociată cu simptome precum:

• dificultate la adormire;
• treziri repetate sau dificultăți de a readormi după trezire;
• trezire dimineața devreme și incapacitatea de a readormi;
• problema de somn durează cel puțin trei nopți pe săptămână și afectează domeniile importante ale vieții;
• durata este de cel puțin trei luni.

Cu alte cuvinte, suferi de insomnie atunci când te confrunți cu incapacitatea de a genera somn în ciuda faptului că îți acorzi oportunitatea adecvată pentru a dormi. Dacă observi că ai probleme de somn, te invităm să citești mai multe aici.

Prin urmare, persoanele care suferă de insomnie, nu pot să doarmă suficient sau suficient de bine, chiar dacă își alocă suficient timp pentru aceasta (între șapte și nouă ore pe noapte). Merită menționată aici și problema percepției greșite asupra stării de somn, cunoscută și sub numele de insomnie paradoxală. În acest caz, vei raporta că ai dormit prost pe timpul nopții sau că nu ai dormit deloc. Totuși, dacă te-ai fi aflat într-un laborator iar specialiștii ți-ar fi înregistrat somnul în mod obiectiv, prin electrozi sau alte dispozitive precise de monitorizare a somnului, ai fi observat o incongruență. Înregistrările somnului tău, vor indica în acest caz faptul că ai dormit cu mult mai bine decât crezi tu subiectiv, iar uneori poate ai avut parte chiar de o noapte plină de somn sănătos. Prin urmare, persoanele care suferă de insomnie paradoxală au o iluzie sau o percepție eronată asupra unui somn de calitate slabă, care de fapt nu este deloc așa. De foarte multe ori, problemele de somn se intersectează cu anxietatea. Găsești mai multe informații despre anxietate, aici. În cazul în care constați că ai anxietate care îți întreține problemele de somn și cauți un cabinet psihologic în Timișoara, te invităm să citești mai multe aici.  Un psiholog online sau ședințe de terapie într-un cabinet psihologic, te pot ajuta să depășești anxietatea și să învingi problemele de somn cu care te confrunți.

Revenind la tulburarea de insomnie, există câteva subtipologii distincte:

•  insomnia de adormire – dificultatea de a adormi;
•  insomnia de menținere a somnului – dificultatea de a rămâne în starea de somn.

Indiferent care dintre aceste probleme de somn se manifestă,  somnologia ca știință, impune bifarea unor criterii clinice foarte punctuale pentru ca o persoană să primească diagnosticul de insomnie. Dacă nu știi exact unde se încadrează starea sau problema ta, nu ezita să ne contactezi aici, iar noi te ajutăm cu lămuririle necesare. Putem programa ședințe de terapie în cabinet sau ședințe de terapie online, de oriunde te-ai afla.

 

Aceste criterii sunt:

• lipsa de satisfacție față de cantitatea și calitatea somnului (spre exemplu, dificultatea de a adormi, de a rămâne în starea de somn, de a te trezi dimineața);
• faptul de a suferi mult sau de a avea mari dificultăți în timpul zilei;
• insomnia apare în cel puțin trei nopți din săptămână, în fiecare săptămână, mai mult de trei luni;
• nu coexistă în paralel nicio altă tulburare mintală sau problemă medicală care ar putea sa ducă la ceea ce pare a fi insomnie.

Accentul pus pe durata problemei de somn, mai mult de trei nopți pe săptămână, în fiecare săptămână, pe o perioda de mai bine de trei luni, este extrem de important. Cu toții putem avea dificultăți cu somnul din când în când, deși s-ar putea să fie vorba despre o singură noapte sau despre mai multe. Este absolut normal. De regulă, există o cauză evidentă, cum ar fi stresul la locul de muncă sau o tensiune apărută într-o relație socială sau romantică. Totuși, odată ce aceste situații se rezolvă, dificultatea legată de somn, de regulă dispare. În cazul în care te confrunți cu astfel de provocări și ai nevoie de suport specializat, poți afla mai multe despre noi aici.

Psihologii MindPower Clinic sunt specializați în terapie cognitiv-comportamentală și te pot sprijini în a depăși dificultățile cu care te confrunți, pentru a beneficia de un somn sănătos.

Astfel de probleme de somn acute în general, nu sunt recunoscute ca fiind insomnie cronică, pentru că insomnia cronică impune o perioadă continuă de somn cu dificultăți, săptămână după săptămână.

Insomnia este aproape de două ori mai frecventă în cazul femeilor decât la bărbați, această diferență foarte consistentă dintre cele două sexe putând fi explicată  pur și simplu prin faptul că, bărbații nu sunt dispuși să recunoască că au probleme cu somnul J. Dacă vrei să cauți un cabinet psihologic în Timișoara, pentru a-ți trata insomnia, te invităm să citești mai multe aici. Vei afla detalii despre ce se întâmplă într-un cabinet psihologic, care sunt pașii de urmat și cum se vor desfășura ședințele de terapie, fie că alegi terapia online sau terapia față-în-față.

 

Cauzele insomniei

La fel ca și în multe alte probleme de sănătate fizică și mintală, genetica joacă un rol important, insomnia având un anumit grad de moștenire genetică, estimându-se că s-ar transmite de la părinte la copil în proporție de 28% – 45 %.  Acest lucru înseamnă că, majoritatea insomniei încă rămâne asociată unor cauze nongenetice, care se datorează unor interacțiuni cu mediul.

Există numeroși factori declanșatori care generează dificultățile de somn, inclusiv factori psihologici, fizici, medicali și de mediu.

Factorii externi care cauzează somnul deteriorat pot fi:

• lumina prea puternică în timpul nopții
• temperatura ambientală inadecvată din cameră
• cofeina, tutunul și consumul de alcool

Originea acestor factori nu este internă, în consecință nu reprezintă o tulburare individuală, ci mai degrabă influențe externe care, odată ce sunt remediate, persoanele vor beneficia de un somn odihnitor.

Doi dintre cei mai frecvenți factori declanșatori ai insomniei, sunt de natură psihologică:

• preocupările emoționale sau îngrijorarea
• neliniștea emoțională sau anxietatea

În această lume modernă în care cu toții trăim într-un ritm alert și suprasaturat de stimuli, unul dintre puținele momente în care ne oprim din consumul constant de informații și reflectăm asupra interiorului nostru este atunci când ne punem capul pe pernă. Nu există niciun moment mai prost pentru a face asta în mod conștient, evident!

Nu este de mirare faptul că, somnul devine aproape imposibil de inițiat sau de menținut când încep să ni se pună în mișcare rotițele emoționale ale minții, când ne facem griji despre ce am făcut sau nu am reușit să realizăm în ziua care trece, despre ce am uitat să facem, despre lucrurile cu care urmează să ne confruntăm în zilele următoare și chiar în viitorul îndepărtat. Despre modul în care stresul îți poate impacta viața si contribui la menținerea problemelor tale de somn, poți afla mai multe informații aici.

Toate aceste gânduri de dinaintea somnului, nu constituie nici pe departe o invitație pentru a convinge undele cerebrale calmante ale somnului să ne viziteze creierul, pentru ca noi să putem să intrăm într-un somn odihnitor care să țină toată noaptea.

Probabil ți s-a întâmplat și ție să te pui seara în pat, să te întorci de pe o parte pe alta și să nu reușești să adormi. Îți trec prin minte gânduri pe care nu le poți opri și care te îndepărtează tot mai mult de momentul somnului profund. Sau poate ai adormit seara, dar te-ai trezit în mijlocul nopții și nu ai mai reușit să adormi la loc.

Din moment ce, suferințele psihologice sunt principalul factor declanșator al insomniei, cercetătorii s-au concentrat pe analiza cauzelor biologice care stau la baza neliniștilor emoționale. S-a remarcat un vinovat frecvent: un sistem nervos simpatic excesiv de activ, care reprezintă mecanismul care pune în alertă starea de luptă sau fugă a organismului. Sistemul nervos simpatic, se activează ca reacție la amenințări și situații de stres acut. Consecințele fiziologice sunt: pulsul accelerat, creșterea fluxului sangvin, accelerarea metabolismului, eliberarea unor substanțe chimice de gestionare a stresului, cum ar fi cortizolul, intensificarea nivelului de activare a creierului, toate acestea fiind benefice în momentul acut în care ne confruntăm cu o amenințare sau cu un pericol real. Doar că, această reacție nu este menită să rămână în poziția pornit pe termen lung. Un sistem nervos simpatic excesiv de activ, împiedică un somn bun iar așa apare insomnia.

Citind toate aceste informații despre insomnie, poate te regăsești în multe dintre ele și, ca orice problemă complexă, de multe ori nu știm de unde să începem rezolvarea ei. Dacă te gândești să începi ședințe de terapie și nu știi ce ți s-ar potrivi cel mai bine, poate te ajută informațiile pe care le-am descris pentru tine aici. În cadrul MindPower Clinic poți beneficia de terapie individuală sau terapie de cuplu, fie în cabinetele noastre de terapie, fie terapie online, după cum ți se potrivește ție cel mai bine.

Este important să știi că, terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie (CBT-I) este apreciată ca fiind standardul de aur în tratarea insomniei. Aceasta este o terapie scurtă și eficientă axată pe tulburările de somn, tratament bazat pe știința somnului, utilizând principii generale de terapie cognitiv- comportamentală, precum și intervenții specifice, cu scopul de a aborda atât simptomele nocturne, cât și efectele diurne ale tulburării de insomnie. Despre terapia cognitiv-comportamentală, te invităm să citești mai multe aici.

În MindPower Clinic, am creat un protocol specializat, plecând de la interveția CBT-I, cu programe de intervenție în insomnie, de care beneficiază în prezent toate persoanele care ni se adresează și care suferă de tulburări de somn. Într-un interval rezonabil de timp, poți învăța și tu strategii eficiente de luptă împotriva insomniei și te poți bucura de un somn bun și odihnitor. Pentru mai multe informații despre aceste programare specifice de tratare a insomniei în cadrul MindPower Clinic, îți stăm aici la dispoziție.

 

Dacă în urma parcurgerii acestui material, constați că ai probleme de somn, te invităm să citești mai multe informații aici.

Terapia cognitiv-comportamentală dispune de cele mai bune protocoale de intervenție în toate tulburările de somn, anxietate sau depresie. Poți afla mai multe aici.

În cazul în care dorești să începi ședințele de psihoterapie, te invităm să ne scrii un e-mail iar noi îți vom răspunde în timp cât mai scurt aici.

Dacă nu știi exact unde se încadrează starea sau problema pe care o ai, nu ezita să ne contactezi, iar noi te ajutăm cu lămuririle necesare aici.

 

Sperăm că aceste informații ți-au fost de folos. Te așteptăm din nou pe site-ul nostru sau dacă preferi, ne poți urmări activitatea și aici:

Your Mind. Your Power

Psiholog dr. Ica Secoșan & Psiholog Mădălina Răducea, psihoterapeuți MindPower Clinic