fbpx

MindPower Clinic

Psiholog online

Psiholog online sau față în față? Cum știu să îmi aleg psihologul potrivit?

Psiholog online sau față în față? Cum știu să  îmi aleg psihologul potrivit?

Cum îmi aleg psihologul potrivit?

Psiholog online sau în cabinet, poate psihiatru sau psihoterapeut? Care este diferența?

Care este tipul de psihoterapie care îmi va aduce schimbarea dorită?

Cum îmi dau seama că terapia funcționează? Ce fac dacă nu simt că progresez?

Ți-au trecut prin minte aceste întrebări? Poate tu ești în terapie sau crezi în această formă de ajutor și vrei să convingi pe cineva să ceară suportul de care tu crezi că ar avea nevoie?

În următoarele rânduri, voi sintetiza pentru tine răspunsurile mele la toate aceste întrebări.

În primul rând, aș vrea să îți spun că pentru mine ca psihoterapeut specializat în terapie cognitiv-comportamentală, este o onoare și un privilegiu fiecare întâlnire terapeutică, fie online sau în cabinet. Încrederea cu care tu mă investești, alegând să îți impărtășești problemele, traumele, provocările dar și bucuriile vieții tale, mă responsabilizează și mă determină să merg mai departe în această profesie, să mă dezvolt și să îi motivez pe colegii mei să devenim mai buni cu fiecare zi care trece.

Să presupunem acum, că ai ales un psiholog online sau la cabinet, acreditat și specializat într-o formă de psihoterapie validată științific, după cum am discutat aici.

Dacă ești la noi pe site (și suntem tare recunoscători pentru asta), îți recomandăm să citești biografia fiecărui specialist aici, să studiezi ce a scris terapeutul pe care l-ai ales, să îi verifici recomandările și alte testimoniale aici, iar apoi să vii cu încredere la prima ședință.

Doar pe scurt îți amintesc că principalele diferențe între psiholog, psihoterapeut și psihiatru ar fi următoarele: psihiatrul este medic și are competențe în a recomanda un tratament farmacologic ca urmare a unui diagnostic psihiatric; psihologul este absolventul de psihologie care urmează să facă o specializare în diferite ramuri, nu neapărat clinice, ci organizaționale, de HR, muncă, psihologie școlară sau altele. Psihoterapeutul este specialistul psiholog care, după terminarea studiilor masterale în psihologie, urmează un curs de supraspecializare care durează de regulă câțiva ani (4, 5, 6 ani în funcție de școala de formare) și care după terminarea acestei formări, obține dreptul de liberă practică autonomă și are așadar posibilitatea de a face terapie online sau terapie față în față. Te rog să fii atent ca în momentul în care decizi să faci terapie, să alegi un terapeut care a terminat școlile de care îți spuneam mai devreme și este prin urmare competent în înțelegerea mecanismelor subtile ale minții noastre, are instrumente terapeutice validate științific și îți poți încredința cu încredere povestea vieții tale, în mâinile specialistului tău. Dacă vrei să alegi între terapie online sau în cabinet, poate te ajută informațiile de aici. În discuția noastră de astăzi, pentru a simplifica lucrurile, folosim termenul psiholog și atunci când ne referim de fapt la un psihoterapeut specializat în terapie cognitiv-comportamentală.

Ești îndreptățit mai mult decât atât, să ceri psihologului online sau terapeutului la care apelezi, orice informație ți se pare necesară, despre studiile, formarea, specialitatea sau experiența acestuia. Nu uita că tot acest proces este un proces de căutare, care ține mult de informațiile pe care le dobândești, dar în final depinde și de sincronizarea emoțională cu terapeutul tău. Se poate întâmpla să alegi bine, dar să simți că nu rezonezi emoțional cu psihologul ales. Te încurajez ca în toată această alegere, să ții cont și de emoțiile tale iar dacă nu te simți confortabil, alege diferit. Este dreptul tău să renunți și să cauți mai departe cea mai bună variantă pentru tine.

Tipurile de psihoterapie sunt diverse, la fel cum sunt și cursurile de specializare sau formările disponibile. Terapia cognitiv-comportamentală este forma de psihoterapie validată științific, la care poți apela cu încredere, pentru că numeroase studii de specialitate, studii de caz, milioane de experiențe anterioare ale oamenilor din întreaga lume cu terapia cognitiv-comportamentală, sunt doar câteva dovezi pe care te poți baza în alegerea acestui tip de terapie. Din punctul meu de vedere, este responsabilitatea psihologului online sau față în față, ca în prima ședință de psihoterapie să te familiarizeze cu psihoterapia și să te îndrume în cazul în care consideră că un alt tip de terapie ți se potrivește, să alegi o altă cale.

Dacă ai plecat la drum, fie cu un psiholog online sau în cabinet, după cum îți este ție mai confortabil, ne vom da seama atunci când mergem în direcția dorită, când ne simțim mai bine, când schimbarea începe să aibe loc, când înțelegi mai clar, vezi mai limpede, gestionezi mai bine. Dar în terapia cognitiv-comportamentală, evaluăm suplimentar progresul prin diferite jurnale, scale, chestionare, teste psihologice,  pentru a ne asigura că suntem pe drumul schimbării sau pentru a ne redirecționa focusul în terapie. Nu uita, scopul terapiei trebuie să fie întotdeauna autonomia ta, adică să înveți să te descurci fără ajutorul terapeutului, pe termen lung. Desigur că, ori de câte ori vei dori să revii în terapie, pentru că nu-i așa, viața este plină de provocări și poate simți nevoia să reiei legătura cu psihologul online sau în cabinet, ești binevenit.

Dacă ești curios, simți nevoia de suport, vrei să faci psihoterapie sau doar să afli mai multe despre terapia cognitiv-comportamentală, te invit să ne urmărești mai departe site-ul, să ne scrii în formularul de contact aici,  sau să ne suni la telefonul +40728038240.

Sper că aceste informații ți-au fost de folos. Te aștept din nou pe site-ul nostru sau dacă preferi, ne poți urmări activitatea și aici:

Mintea ta este Puterea ta!

Dr. Ica Secoșan, psiholog clinician & psihoterapeut