Psihoterapie cu ajutorul
VR-Realitate Virtuală
Psihoterapie cu ajutorul
VR-Realitate Virtuală
Misiunea MindPower Clinic este de a-ți pune la dispoziție cele mai noi și moderne instrumente pe care dezvoltarea tehnologică ni le aduce în ultimii ani. VR sau Realitatea Virtuală este un astfel de instrument care duce psihoterapia la un alt nivel, acolo unde îi este locul în prezent, împletind experiența noastră terapeutică cu știința modernă, pentru rezultate superioare.
Realitatea virtuală poate fi definită ca un mediu tridimensional cu care tu vei interacționa, tu fiind astfel introdus în timp real, într-o realitate similară cu ce ai experimentat în viața ta, în anumite situații particulare.
Ți s-a întâmplat vreodată să citești o carte sau să te uiți la un film de care ești complet absorbit și să ai impresia că ești acolo, în acțiune cu toată ființa ta? Exact așa vei trăi pentru câteva minute, folosind ochelarii VR, prin care vom simula situații reale în care te-ai aflat și la care te vei putea acum expune, într-un mediu sigur și controlat. Această tehnologie modernă ne permite să lucrăm într-un mod superior și mult mai eficient decât am reuși prin terapie clasică.
Avantajele VR- Realitate Virtuală:
- este un instrument sigur, psihologul și clientul controlează în fiecare moment tot ceea ce se întâmplă în sesiunea VR
- permite configurarea unor situații greu accesibile în realitate (decolări multiple cu avionul, urcarea cu liftul fără întrerupere, furtuni și alte situații de care îți este teamă, dar la care nu putem avea acces facil în viața cotidiană)
- oferă confidențialitatea de care nu ai avea parte dacă te-ai expune în situații reale
- psihologul observă și controlează tot ceea ce vezi și tu în sesiunea VR, prin aceasta obținând multe informații despre tine, relevante pentru progresul tău terapeutic
- personalizăm situațiile de expunere, relaxare sau restructurare cognitivă, bazându-ne pe experiențele tale anterioare și tipul tău de personalitate
- oferă un control mare asupra situațiilor de expunere, putând modela situații inaccesibile în realitate (participarea la 10 decolări cu avionul consecutive), controlând și alți stimuli particulari (dacă este zi sau noapte, plouă sau e senin în situația de expunere)
- facilitează rapid învățarea și schimbarea, pentru că nu trebuie să așteptăm spre exemplu oportunitatea de a ține un nou discurs în public pentru a ne expune, ci putem face asta în VR și deveni astfel pregătiți pentru situație
Înainte de sesiunea VR, psihologul tău îți va prezenta ochelarii, modul de lucru și procedura, astfel încât vei fi pregătit pentru prima sesiune care va dura între 10 și 15 minute.
Pe tot parcursul intervenției, vei colabora cu psihologul care va fi acolo să te indrume la fiecare pas.
La sfârșitul simulării, veți evalua împreună experiența, sentimentul de prezență, ce ai gândit și simțit în timpul expunerii, precum și alți indicatori.
Cu fiecare sesiune, vei analiza progresul și împreună cu psihologul veți stabili pașii de urmat. Nu vei fi niciodată expus la un stimul surpriză, fiecare element al intervenției va fi bine pregătit și prelucrat în ședința de terapie.
Realitatea virtuală îți facilitează în cel mai eficient mod:
- expunerea la situațiile de care îți este frică
- restructurarea cognitivă, adică identificarea, combaterea și învățarea unor tipare de gândire mai bune
- învățarea unor tehnici de relaxare și mindfulness
- autoreglarea emoțională, prin gestiunea emoțiilor și controlarea senzațiilor corporale
În concluzie, Realitatea Virtuală își dovedește eficiența în intervențiile psihoterapeutice adresate următoarelor probleme:
- acrofobia - frica de înălțimi
- adicții - dependențe de alcool sau alte substanțe, jocuri de noroc
- ADHD - tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate
- aerofobia - frica de zbor cu avionul
- agorafobia - frica de spații deschise
- amaxofobia - frica de a conduce mașina
- bullying - supus unor acțiuni umilitoare
- claustrofobia - frica de spații închise
- depresie
- tulburări alimentare
- anxietate generalizată
- frica de proceduri medicale
- nyctofobia - frica de noapte
- tulburarea obsesiv-compulsivă
- învățarea tehnicilor de mindfulness
- managementul durerii
- frica de vorbit în public
- învățarea eficientă a tehnicilor de relaxare
- tulburări de somn
- anxietate socială
- tulburări somatice
- stres cronic și trauma
- zoofobia- frica de animale
Dacă nu știi exact unde se încadrează starea sau problema ta sau dacă poate fi utilizat acest instrument în terapie pentru nevoia ta, nu ezita să ne contactezi, iar noi te ajutăm cu lămuririle necesare.
Contactează-ne
Dacă nu știi exact unde se încadrează starea sau problema ta, nu ezita să ne contactezi, iar noi te ajutăm cu lămuririle necesare.