fbpx

MindPower Clinic

VreauSaDORM.ro - Logo

Psihoterapie pentru adolescenți

Psihoterapie pentru adolescenți

Terapia cognitiv-comportamentală este o formă de psihoterapie structurată, directivă și colaborativă ce pune în evidență relația reciprocă între gânduri, comportamente și emoții.

Îți propun un exercițiu de imaginație: închide ochii și imaginează-te cum mănânci o bucățică de ciocolată. Poți observa felul în care un gând/o cogniție (imaginea ciocolatei) poate produce senzații fizice (salivație), emoții (plăcere) și poate chiar comportamente (ai putea chiar să mergi să mănânci niște ciocolată). Hai să încercăm acum și cu o lămâie…

Este nevoie de psihoterapie pentru adolescenți când:

Terapia cognitiv -comportamentală se bazează pe felul în care stimulii din mediu pot influența creierului nostru care procesează informația într-un anume fel. Această interpretare a situațiilor de viață va da naștere felului în care gândim, simțim și procedăm

Astfel, în terapia cognitiv-comportamentală se consideră că există 2 mari abordări prin care se poate lucra cu o anumită dificultate:

În terapie cognitiv-comportamentală, o expunere (tehnică comportamentală) se poate folosi pentru testarea și contracararea unor asumpții distorsionate (tehnică cognitivă). De exemplu, expunerea la situații care provoacă frică intensă poate duce la o schimbare de perspectivă. Astfel, în anxietatea socială, spre exemplu, am putea să evităm să vorbim în public gândindu-ne că nu vom face față, însă dacă ne expunem și trecem prin experiența vorbitului în public putem observa că ne-am descurcat cel puțin la fel de bine ca și alții și următoarea dată vom putea avea un gând mai realist: Da, va fi greu, dar pot să mă descurc!, ce va duce la diminuarea fricii și a tendinței de evitare a situațiilor viitoare.

În acest mod, adolescenții pot învăța împreună cu un psiholog online sau în cabinet, instrumente de modelare a gândurilor, gestionare a emoțiilor problematice și strategii de comportament mai adaptative. 

Dacă nu știi exact unde se încadrează starea sau problema ta, nu ezita să ne contactezi, iar noi te ajutăm cu lămuririle necesare.

Contactează-ne

Dacă nu știi exact unde se încadrează starea sau problema ta, nu ezita să ne contactezi, iar noi te ajutăm cu lămuririle necesare.

Orar

Luni-Vineri :                     9.00 – 21:00 
Sâmbătă:                                              Închis
Duminică:                                           Închis